Twitter FacebookInstagramEmail

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Festes de la Mercè, la Festa Major de Barcelona

El Barcelonès

Data inici: 12/09/2020
Periodicitat: Puntual
Lloc: Diferents espais del municipi.
Data fi: 27/09/2020
Horari: Tot el dia
http://www.viulafesta.cat/wp-content/uploads/2015/09/Festes-de-la-Merc---wpcf_680x400.jpg
Foto: Viu La Festa

Ressenya

Festes de la Mercè, la Festa Major de Barcelona

Festes de la Mercè, la Festa Major de Barcelona

La Mercè, l’estimada patrona de la ciutat Barcelona

Segons ens diu i explica la interessant llegenda sobre l’origen de les festes de la Mercè, ens hem de traslladar a la nit del 24 de setembre de l’any 1218, data en la qual la Mare de Déu es va aparèixer de manera simultània a Sant Pere Nolasc, a Sant Ramon de Penyafort i també i finalment al rei Jaume I. als tres se’ls hi va dir i demanar que haurien de crear una nova ordre de monjos que estigués dedicada a salvar i auxiliar als cristians que estaven empresonats en mans dels sarraïns. Cal recordar que en aquelles dates vivíem una guerra religiosa per posar-ho en context.

Ja endinsats en l’any 1687,és a dir, tot just uns segles més tard, la ciutat de Barcelonina va sofrir una duríssima plaga de llagostes, la qual és decidir que la posarien a les mans de la ja molt estimada Mare de Déu de la Mercè. Una vegada extingida i finalitzada totalment la forta plaga d’insectes viscuda, el Consell de la Ciutat va decidir fer un pas molt important i transcendent per tots els barcelonins i barcelonines com el de nomenar a la Mare de Déu de la Mercè, com a patrona de la ciutat Barcelona. Malgrat tot el consens local, el papa va ser reticent a la decisió provinent del consell de la ciutat, i no va ser ratificat aquest acord tan important, fins dos segles més tard a la decisió del moment, havent d’esperar al fet que fos ratificat fins a l’any el 1868.

Els orígens de la festa de la Mercè, la festa major de Barcelona.

Una vega que el Papa Pius IX autoritzés i declarés com a patrona de la ciutat de Barcelona a la Mare de Déu de la Mercè, va iniciar-se immediatament a celebrar-se les festes al mes de setembre. L’any que la festa major de la Mercè, va agafar més volada i força va ser el 1902, any en el qual, després de l’impuls i l’empentada donada pel senyor Francesc Cambó, es va celebrar i festejar una important i original Festa Major, que posteriorment es va convertir en el model de moltes festes que avui encara les podem veure i gaudir a molt i molts pobles i ciutats de tot Catalunya. De totes maneres, la Mercè i tota la història que gira al voltant d’aquesta, va patir diferents i variats alts i baixos, que varen durar i es van allargar fins molt després de la guerra civil espanyola i els posteriors anys on el franquisme va estar governant.

Festes de la Mercè, la Festa Major de Barcelona

Com és la festa de la Mercè avui en dia?

Una vegada vàrem tenir ja la democràcia entre tots nosaltres, la festa de la Mercè, va ocupar obertament els carrers i places de la ciutat de Barcelona, convertint-se en un esdeveniment clarament obert i popular, amb la important i necessària col·laboració de les diferents entitats que existien a tota la ciutat, l’ajuda de les quals va ser del tot necessària i primordial per fer la festa molt més lluïda.

Avui en dia, podríem afirmar que la festa de la Mercè, s’ha fet tan propera a les persones de la ciutat i als visitants que decideixen participar-hi, que és una festa que ocupa i abraça festivament un nombre molt gran de diversos espais públics, que donen cabuda a una important programació molt centrada en tots els aspectes de la nostra cultura mediterrània. En una mica menys d’una setmana, la ciutat de Barcelona aplega un programa festiu ingent, que constantment ens obliga i condiciona a escollir activitats tan diverses com: balls tradicionals, arts de carrer, concerts, cercaviles, cercaviles, exposicions, etc.

La genuïnitat de barcelonina

Les activitats diverses i variades més tradicionals de la festa de Mercè són, clarament, una barreja i tot un compendi de la rica i valuosa cultura popular d’arreu de tot Catalunya. Si ho mirem en detall, podrem descobrir-hi entre moltes altres propostes la tradicional sardana gironina, els diables i també els castells vinguts dels camps de les comarques tarragonines, les diferents danses que encara avui romanen actives i es mantenen vives per tota la geografia dels diferents municipis de Catalunya, etc. Però si cal destacar-ne una especialitat pròpia de la ciutat de Barcelona, aquesta serien les tradicionals cercaviles, que van agafades de la mà de les vistoses processons que fa ja molts segles es van celebrant a la ciutat amb motiu del Corpus. Ambdós espectacles i propostes fetes al carrer, són de les propostes més antigues que es conserven a Barcelona. Tant en el passat com encara avui dia, els responsables d’organitzar aquestes lluïdes i vistoses cercaviles, compten d’una manera imprescindible amb la valuosa participació de les moltes, variades i diferents colles i agrupacions d’entitats de cultura popular de la ciutat i que treballen costat per costat amb els artistes de carrer. La seva conjunta feina ens val per mantenir vigent i activa la gran vocació teatral i festiva amb què van néixer ja fa molts i molts anys aquests espectaculars espectacles.

Festes de la Mercè, la Festa Major de Barcelona

Actualment podem descobrir i gaudir pràcticament d’un miler d’activitats que omplen la Ciutat Comtal de festa durant els dies programats de festa a Barcelona. La festa de la Mercè, és una festa de festes, un festival de festivals, que és capaç de concentrar en uns pocs dies, activitats tan diverses i tan variades com les exhibicions de castells, exposicions, espectacles itinerants de carrer, arts al carrer, capgrossos i gegants, concerts, dracs, animals de foc, diables, bestiari popular, piromusical, concerts i recitats, projeccions, etc.

La Mercè és la festa major de la ciutat de Barcelona i dura pràcticament una setmana, i tal com s’ha dit anteriorment, és una proposta dedicada a retre homenatge i per retre record a la sentida i estimada per tota la ciutat Mare de Déu de la Mercè, indiscutible i estimada patrona de la ciutat de Barcelona, festa que oficialment està documentada per primera vegada l’any 1902 i que marca el final dels calorosos mesos d’estiu de manera oficial a la ciutat i obre la porta als mesos més frescos de l’any donat la benvinguda a la tardor.

És recomanable visitar la ciutat amb transport públic, però si decidiu anar-hi amb el vostre cotxe, cal que sapigueu que diferents carrers de Barcelona romandran plens de moltes activitats i esdeveniments: correfocs, desfilades, cercaviles, concerts i també per moltes i moltes persones que surten al carrer i ocupen la ciutat per gaudir-la, així doncs, us recomanem deixar el cotxe fora de la ciutat i que us moveu per l’interior de Barcelona amb el variat traspunt públic que es posa a disposició de tothom per moure’s per la ciutat i els seus diferents espais.

És molt difícil poder escollir quina és la millor proposta donat que va en podem trobar moltes i en funció del gust de cada persona, però sí que hi ha esdeveniments més tradicionals i populars que aglutinen a més persones i un nombre de visitants més gran portant l’etiqueta d’esdeveniments més populars dels actes de la festa de la Mercè, festa major de Barcelona, com podrien ser i que destaquen d’entre els centenars d’activitats que es realitzen anualment dins el marc de la programació de la festa de la Mercè com podrien ser entre altres:

Festes de la Mercè, la Festa Major de Barcelona

El correfoc de la Mercè 

Si decidiu viure i veure el correfoc, us recomanem que porteu posada una bona vestimenta protectora en funció de la intensitat i de les ganes d’apropar-vos a les colles que tingueu. Cal tenir present que els petards acostumen a deixar i fer volar unes espurnes de foc, que malgrat no ser masses perilloses, poden impactar sobre les persones que han decidit estar més properes als elements de foc i les colles. El més adient per portar als correfocs seria un barret de palla, tapar-nos els ulls amb ulleres i una roba al cos de màniga llarga per protegir els braços i uns pantalons llargs per no cremar-nos les cames, que siguin gruixuts i a ser possible de cotó, per així, protegir-nos de les espurnes de foc que poden sortir despreses dels petards i que poden volar fins on estem nosaltres.

Habitualment podem trobar dos tipus de correfocs durant la festa de la Mercè: un enfocat a nenes i nens, més calmat i controlat i un de segon destinat a persones adultes on la quantitat de foc i la força dels petards té un enfocament totalment diferent del que podrem trobar amb els destinats als més petits. Malgrat no ser perillosos, cal saber què anem a veure i decidir el nivell d’implicació que volem tenir-hi.

Generalment, el correfoc barceloní, té el seu propi, molt proper al centre de Barcelona, espai on tradicionalment se celebra cada any. Un espai tancat a la circulació i que agafa vida i espectacularitat de la mà de les diferents colles de diables i diablesses que participen i que donen lluny, fum i soroll a l’espai. Els diables de les diferents colles participants en el correfoc de la Mercè, provenen de diferents localitats i se sumen als propis de la ciutat per desfilar diabòlicament per Barcelona i els seus carrers. És molt popular el correfoc de la Mercè entre totes les colles, i sempre és un goig per elles, poder ser-hi present i anar pels carrers amb les seves formacions corren amunt i avall amb els seus petards i artefactes de foc fent espurnes i flamarades durant les festes de la Mercè. Cascades i cascades de foc, cauen dels bastons de cada un dels diables pel delit de tot el públic present a l’encesa. Foc i més foc, fum i més fum, pólvora i més pólvora, trons i més trons… Una festa extraordinària que com s’ha dit, també té la seva basant infantil on la pedrera dels diables adults, ja van preparant-se per un dia, poder ser ells els que surtin a la colla i al correfoc dels grans.

Cal no oblidar tampoc, la resta de bestiari i elements festius de foc que també salten, dansen i ballen pels carrers de la capital catalana, carregats de petards i que fan una desfilada majestuosa i vibrant.

Els Castells de la Mercè 

També cal destacar de la festa major de Barcelona, les espectaculars diades castelleres, un dels punts forts de la festa de la Mercè i que li dóna acollida la plaça Sant Jaume. Un espai que queda cada any ple dels milers de persones que gaudeixen de les espectaculars construccions que les colles participants formen i que treballen en els seus respectius locals d’assaigs, planificant cada posició dels castellers, cada composició de pis, buscant quin és el millor equilibri i quina és la millor manera per poder fer la millor construcció, aquella que deixarà astorat a qui hagi decidit anar a veure l’espectacularitat d’aquesta arrelada i sentida tradició catalana que cada vegada va tenint més adeptes dins i fora de Catalunya.

Festes de la Mercè, la Festa Major de Barcelona

Beteve

La màgia dels caps grossos i els Gegants

Les desfilades i cercaviles que ens ofereixen els gegants i caps grossos, possiblement és un dels esdeveniments més populars i familiar dels que la programació de les festes de la Mercè ens ofereix, on les figures gegantines de reis, nobles, pagesos, bandolers, etc. dansen, salten i donen voltes feliçment pels carrers de Barcelona, elevant-se per damunt de la multitud, perfectament acompanyats pels populars caps grossos que amb representació de diferents personatges, causen també el delit de qui els miren gràcies a la seva fisonomia, els seus balls i danses i actituds alegres. Tot un gran espectacle perfectament amenitzat per les boniques cançons que ens toquen les agrupacions musicals que acompanyen cada una de les agrupacions que va desfilant amb músiques de gralla, sac de gemecs, tambors, percussió, etc.

Plaça Sant Jaume durant la festa de la Mercè

Si visitem la Plaça Sant Jaume, podreu descobrir i gaudir molt de l’espectacularitat de la projecció que es realitza a la façana de l’ajuntament, on sembla que l’edifici prengui vida. Les projeccions es realitzen diferents dies i amb franges horàries variades a fi que, donat que és un espai limitat d’aforament, hi puguin passar el màxim de persones. La projecció cada any varia de temàtica i és quelcom que sempre et sorprèn. 

Més informació aquí


Dades organitzador

Ajuntament

Espai adaptat

Si

Festes de la Mercè, la Festa Major de Barcelona

Recomanem, confirmeu dates i horaris amb l’organitzador per possibles canvis d’última hora.

El text de l’activitat no està editat per Viulafesta.cat. 

Com anar-hi
Booking.com

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

CERRAR
Si vols saber tota l'oferta festiva i cultural de Catalunya, aquest és el teu canalTelegram
+