Ivars d’Urgell

Història
Els orÍgens d’Ivars d’Urgell es remunten al segle VIII, en un moment en què el Principat estava sent envaït pels sarraïns. Els invasors es dispersaren i s’instal·laren per tot el territori, si bè preferentment es quedaren en els llocs reduïts que reunien una característica comuna: l’aigua. així, en aquesta època, els musulmans van fundar tot de pobles que avui dia identifiquem gràcies al seu topònim Àrab, com Alguaire, Alcarràs, Alcoletge, Ivorra, Ivars de Noguera i Ivars d’Urgell. «Ivars» significa «terra d’aigua». L’aigua ès, doncs, la causa primera de l’assentament dels musulmans en el poble d’Ivars, i provenia de la font de Santa Maria, ubicada al Camí dels Pouets, tot omplint les basses del poble, que, si bè no n’hi havia prou per convertir al regadiu els camps de la zona, si que n’hi havia suficient per a la irrigació l’horta d’Ivars, que abarcava un vast territori. Tambè s’ha apuntat un altre possible motiu de la fundació d’Ivars, i ès la presència del gran estany que, degudes les seves contínues dessecacions, proporcionava sal, si bè no s’ha pogut demostrar que els Àrabs l’explotessin.
Al segle IX, els francs van conquerir la Catalunya Vella. Els comtats es feren forts, especialment a partir del Capitular de Quersy, i els de la Marca Hispànica començaren a independitzar-se del jou franc. A partir de Guifrè el Pilós, comte de Barcelona, es va iniciar una forta voluntat d’expansió que els duguè a reconquerir la Catalunya Nova.
Ermengol IV, comte d’Urgell, conquerí Ivars d’Urgell als sarraïns, esdevenint aquest poble l’últim en ser ocupat en l’activitat reconqueridora del comtat d’Urgell, que topà amb el de Barcelona al sud. Ermengol atorgà Ivars al Capítol del bisbe d’Urgell. La primera referència de l’Ivars reconquerit ès de l’any 1090, en què Ivars ès qualificat de «quadra». En una torre o casa forta s’hi devia instal·lar un personatge de cert rang encarregat de la colonització del territori, tot repartint alous entre els habitants i protegint-los, a ells i al territori, de qualsevol atac. així doncs, per mor de possibles ràtzies dels sarraï¯ns, es varen edificar torres o castells als emplaçaments reconquerits per tal de resistir millor un atac de semblants característiques.
Espais d’interès
-
Agenda del mes
- ERMITA MARE DE DEU DE L’HORTA
- PARC DE L’ERMITA
- MONUMENT A LA SARDANA
- ESTANY D’IVARS I VILASANA
Gentilici
Ivarsenc, Ivarsenca
Habitants
1619 hab.
Densitat
66.6 hab./km2
Superfície
24.3 km2
Altitud
265 msnm.