Mont-roig del Camp


Història
Mont-roig del Camp és un municipi que pertany, administrativament, a la comarca del Baix Camp i a la regió natural i històrica del Camp de Tarragona.
El primer document on es parla del nostre poble el trobem el 23 de gener de l’any 1118, quan Ramon Berenguer III fa l’encàrrec a Sant Oleguer arquebisbe de Tarragona, de restaurar la seu metropolitana i de repoblar el territori. Dins dels límits d’aquesta donació hi surt Mont-roig.
Si a l’any 1118, ja s’esmenta el nostre poble i sabent que aquell any encara no havia començat el repoblament efectiu del Camp de Tarragona, quedaria demostrat que Mont-roig ja existia en temps de l’ocupació àrab.
La Carta de Població de Mont-roig data del 13 d’agost de 1180, quan l’arquebisbe de Tarragona, Berenguer de Vilademuls, amb el consentiment del rei Alfons I i de Bertran de Castellet, concedí als habitants de Mont-roig les cases, les terres i les pertinences de tot el terme, exceptuant el forn i la ferreria.
Més tard, Mont-roig incorporà els termes de Guardamar o Miramar (el 1356 tenia 5 focs i el 1365 en tenia 13) i l’any 1496 va comprar el terme de la Pobla d’en Taudell (entre el barranc de Rifà, el Riudecanyes, el camí vell de Pratdip i el mar ).
Mont-roig és un terme força extens, amb 63,69 quilòmetres quadrats i més de 12 quilòmetres de platja que van des del Riudecanyes (llindant amb Cambrils) fins al riu Llastres (llindant amb Vandellòs-L’Hospitalet de l’Infant).
Actualment Mont-roig del Camp (any 2008) té més de 12000 habitants censats, amb molta immigració, (més del 31% del cens) i repartits entre els nuclis de Mont-roig, Miami Platja, Les Pobles i més de vint urbanitzacions. Set càmpings, dos dels quals de primeríssima qualitat, donen a Mont-roig un plus de qualitat turísticocultural. Durant l’estiu, a Mont-roig, hi sojornen entre setanta i vuitanta mil persones. Les principals fonts de riquesa del nostre municipi són el turisme, la construcció, l’agricultura i els serveis. L’any 2003 la Generalitat va declarar Mont-roig del Camp municipi turístic.
Espais d’interès
- Ermita de la Mare de Déu de la Roca
- Església Vella, seu del Centre Miró
- Ermita del Peiró
- Església Nova de Sant Miquel
- Rentadors
- Barraques de pedra seca
- Museu de l’Oli Solé
Gentilici
Mont-rogenc, Mont-rogenca
Etimologia
Ve del llatí mons, montis +rubeus i vol dir “muntanya roja”.
Habitants
12906 hab.
Densitat
203.8 hab./km2
Superfície
63.3 km2
Altitud
120 msnm.