Tarragona


Història
Les primeres notícies d’habitació a la zona de Tarragona són del segle III aC quan hi havia una població ibera de nom Kesse, que donà nom als cossetans, tribu que habitava al Camp de Tarragona. La localització concreta de Kesse és una qüestió polèmica, havent-hi investigadors que consideren que es trobaria propera al port i d’altres que la situen a la part alta. També hi ha experts que identifiquen Kesse amb altres poblacions del Camp de Tarragona, com Valls.
Tàrraco romana
Després de la conquesta romana, Kesse fou engrandida i fortificada per Publi Corneli Escipió que la van convertir en base contra els cartaginesos. Se li donà el nom de Tàrraco (en llatí Tarraco) i va esdevenir més tard capital de la província Tarraconense. Fou colònia romana i cap de convent jurídic.
Tarraconensis
August hi va passar l’hivern durant la campanya de Cantàbria (27 aC), moment en què la ciutat es va engrandir i va rebre el títol de Colonia Urbs Triumphalis Tarraconensis.
Les restes de l’amfiteatre, el circ, les muralles i altres edificis romans es conserven encara, però molt material es va reutilitzar després per la construcció de la ciutat medieval.
Prop de la ciutat hi havia l’aqüeducte de Tàrraco, avui de les Ferreres, anomenat popularment Pont del Diable. Al nord-oest hi ha l’anomenada Torre dels Escipions, un sepulcre on no consta que hi fos enterrat cap Escipió. A uns 20 km al nord de la ciutat, prop de Roda de Barà, hi ha l’anomenat arc de Berà, que marcava l’arribada a Tàrraco per la Via Augusta.
El Conjunt arqueològic de Tàrraco amb catorze monuments de l’època romana fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO a l’any 2000.
Espais d’interès
- El Conjunt arqueològic de Tàrraco
- La Catedral,
- La Rambla Nova
- El Balcó del Mediterrani
- El Portal de Sant Antoni
- La plaça de la Font
Gentilici
Tarragoní, Tarragonina
Agermanaments
Tarragona amb Avinyó (França), Orleans (França), l’Alguer (Sardenya), Stafford (Regne Unit), Klagenfurt (Àustria), Pompeia (Itàlia)
Etimologia
La llegenda diu que vol dir “terra eixuta”. El cert és que té un origen ibèric, d’un compost de tar , que vol dir “gran”, as que vol dir “roca”, i ko , que vol dir “cim arrodonit”, descrivint així la seva situació topogràfica
Habitants
133545 hab.
Densitat
2307.3 hab./km2
Superfície
57.9 km2
Altitud
68 msnm.